Brownie-Meringuetaart

Brownie :

  • 115 gram ongezouten roomboter

  • 115 gram pure chocolade, >70 % cacao

  • 110 gram fijne kristalsuiker

  • 2 eidooiers, large eieren

  • 140 gram bloem

  • 2 eetlepels cacao

  • 75 gram witte chocolade, in kleine stukjes

Meringue :

  • 2 eiwitten, large eieren

  • Snufje zout

  • 75 gram fijne kristalsuiker

  • 50 gram poedersuiker, gezeefd

Bovenop :

  • 100 ml slagroom

  • 250 gram aardbeien of ander fruit naar keuze

  • Kleine stukjes witte chocolade

  • Verse munt

Extra nodig :

  • Springvorm van 18 cm (te koop bij o.a. de Albert Heijn)

  • Bakpapier

  • Handmixer of keukenmachine

  • Spatel

  • Spuitzak waarvan je de punt kunt afknippen of een spuitzak met een groot rond spuitmondje

Bereidingswijze :

  • Vet de springvorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en schuif er een rooster in iets onder het midden

  • Smelt de roomboter en de chocolade au bain marie of in een steelpannetje. Als  je de roomboter en de chocolade in een steelpannetje laat smelten zet het vuur dan uit als het mengsel voor de helft gesmolten is, dit voorkomt dat de chocolade gaat verbranden

  • Doe de kristalsuiker en de 2 dooiers in een kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat

  • Voeg de bloem, de cacao het chocolade chocolade mengsel hier aan toe en spatel het goed door elkaar

  • Voeg als laatste de kleine stukjes witte chocolade toe en spatel dit door het beslag heen. Ik ben dit vergeten maar het maakt de brownie er niet minder lekker van

  • Verdeel het beslag over de voorbereide bakvorm, ik gebruik hiervoor de achterkant van een lepel. De achterkant van de lepel kan je dan ook direct gebruiken om de bovenkant glad mee te maken

  • Zet de bakvorm op het rooster in de voorverwarmde oven en bak de brownie voor 15 minuten

  • Meringue maken : Zorg dat de kom en mixer schoon en vet vrij zijn!

  • Doe de eiwitten met een snufje zout in een kom en mix totdat het eerste witte schuim zichtbaar is. Voeg daarna tijdens het mixen lepel voor lepel de suiker toe. Het is klaar als je een mooi wit en glanzend schuim hebt. Het schuim is goed als je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het eruit valt. Tip : Proef een beetje van het schuim, als je nog suikerkristallen proeft mix dan nog even door.

  • Voeg de gezeefde poedersuiker toe en spatel dit er rustig doorheen

  • Schep het schuim in een spuitzak waar je de punt vanaf kunt knippen of gebruik een spuitzak met een groot rond spuitmondje

  • Haal de brownie uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 150 graden

  • Spuiten toefjes schuim op de brownie, zorg dat de bovenkant van de brownie helemaal bedekt is met toefjes schuim

  • Zet de bakvorm terug op het rooster in de oven en bak de bak de brownie nogmaals voor 30 minuten

  • Haal de bakvorm uit de oven en laat de taart helemaal afkoelen in de vorm

  • Doe de slagroom in een kom en klop deze goed stijf

  • Maak de aardbeien schoon, en snijd een kwart van de aardbeien in plakjes

  • Roer de aardbeienplakjes door de slagroom heen verdeel dit over de Brownie-Meringuetaart

  • Versier de taart met de rest van de aardbeien, wat kleine stukjes witte chocolade en paar takjes munt